top of page
Writer's pictureminnapatosalmi

Sopimussolmut auki

Ai että sitä tunnetta, kun eteesi heitetään parisataasivuinen sopimuspaketti luettavaksi. Luettava se kuitenkin on, jos satut olemaan henkilö, jonka kohdalle on kirjattu kaupparekisteriin nimenkirjoitusoikeus.


Tässä muutama vinkki (lupasin kolme, mutta niitä tuli enemmän), joista aloittaa sopimussolmujen aukaisu, katso aina vähintään nämä huolella:


1. Välilliset / välittömät kulut

Missään tapauksessa älä jätä sopimukseen lauseketta, jossa vahingonkorvaustilanteessa yrityksesi on vastuussa välillistä kuluista, kuten liiketoimintamenetyksistä tai kolmanteen osapuoleen ulottuvista vaikutuksista. Ne voivat olla miljoonia tai miljardeja ihan riippuen vastapuolen liiketoiminnan koosta. (Poikkeus, koska sellainen on aina: tahallisuuden tai törkeän huolimattomuuden yhteydessä välilliset yleensä mainitaan, mutta se on ehkä niissä tapauksissa sitten ansaittu).


2. Kilpailukielto

Ellei sinulla ole vain yksi asiakas tästä ikuisuuteen, älä suostu kilpailukieltoon. Se sulkee pahimmillaan pois kaiken muun toiminnan muiden asiakkaiden kanssa. Jos tämä on vastapuolelle kynnyskysymys, laimenna sitä koskemaan tiukasti spesifiä tuotetta tai tarkasti rajattua maantieteellistä aluetta.


3. Ostaja / Toimittaja / Osapuoli -roolit

Jos sopimuksessa on yritystäsi sitova oikein tiukka kohta, eikä siinä ole muuta neuvotteluvaraa, pyydä vastapuolta muuttamaan kohta koskemaan kumpaakin Osapuolta. Tämä antaa joskus neuvottelukumppanille perspektiiviä lausekkeen sitovuudesta.


4. Välimiesoikeus – Käräjäoikeus

Sopimuksen loppupuolella kerrotaan, missä oikeusistuimessa mahdolliset riidat käsitellään. Pyri saamaan käsittelypaikaksi käräjäoikeus välimiesoikeuden sijaan. Välimiesoikeuteen ei sen kalleuden takia kannata viedä alle 100 000 euron riitaa ja sen päätöksestä ei voi valittaa. Välimiesoikeus tekee lisäksi usein ”nahkapäätöksiä”, joista kumpikin osapuoli maksaa.


5. Neuvottelu

Ennen edellistä kohtaa katso, että sopimukseen on kirjattu, että erimielisyystilanteessa ensisijaisesti aina neuvotellaan ensin ennen kuin lähdetään oikeuteen. Tämä on enemmän henkinen asia, mutta sitäkin suurempi. Se kertoo sopimuksen hengestä.


Jos tarvitset lisää vinkkejä tai sparrausapuja yritysten välisten sopimusten maailmassa, ole yhteydessä: minna.patosalmi@ferroplan.fi 040-5090771.






53 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page