Jos satut olemaan sillä tavalla onnekas, että olet työntänyt lusikkasi projektimaailman soppaan, tiedät, että projektin edetessä kassa saattaa joskus olla koetuksella. Tässä kolme vinkkiä, joilla projektikassaa voi kohentaa:
1. Ennakot, aina ennakot
Projektin laskutus kannattaa jakaa maksuposteiksi tyyliin: 30 % tilattaessa, 60 % toimitettaessa ja 10 % hyväksytystä toimituksesta. (Variaatioita on miljoona riippuen, sisältääkö projekti esisuunnittelua, asennusta, koeajoja tehtaalla, asiakkaan luona jne.). Kokemukseni mukaan ennakoihin suhtaudutaan ymmärtäväisesti, kunhan niitä tajuaa pyytää. Perustelu on juuri se asia, mihin niitä pyydetäänkin: tarvitsemme ennakkomaksun ostojen tekemiseen.
2. Rahoitusratkaisut
Jos ennakoista huolimatta kassa kiristelee, voi myyntilaskuja myydä ulos, jolloin myyjä saa rahat heti ja asiakas saa haluamansa maksuajan rahoituslaitoksen turvin. Tässä pitää huomata, että rahoitusfirmat eivät yleensä ota laskuja rahoitettavasti kesken projektin eli varmistele ajoissa rahoituksen järjestyminen. Sitä ennen varmista asiakkaalta, että myyntilaskun myyminen ulos on heille ok. Parhaassa tapauksessa asiakas on jo neuvotellut rahoitussopparin valmiiksi (yleensä erittäin hyvällä hinnalla), tällöin myyjä saa suorituksen heti ja asiakas vaikkapa 120 päivää maksuaikaa. Rahoituksen hinta vaihtelee palveluntuottajan listahinnan ja loppuasiakkaan luottoluokituksen mukaan.
3. Kassavirtalaskelma
Projektin tulee aina kantaa omat kulunsa. Tässä apuna voi käyttää simppeliä kassavirtalaskelmaa, jossa aikataulutetaan maksupostit ja kassasta maksut eli isoimmat ostot ja tsekataan, ettei kassa mene pakkaselle missään vaiheessa. Jos menee, neuvotellaan lisää maksuaikaa tavarantoimittajilta tai pyritään saamaan maksupostit etupainotteisemmiksi.
Jos joku kohta jäi mietityttämään, ota yhteyttä ja ei muuta kuin tsemppiä projekteihin!
Comments