Aina jaksetaan viisastella siitä, miten omistajanvaihdos pitäisi aloittaa ajoissa, mutta se ei mene aina suunnitelman mukaan. Usein mitään suunnitelmaa ei edes ole.
Vaihdostilanteen voi kuvata janalle. Karkeasti ajateltuna siinä on:
jonkinlainen valmisteluvaihe,
aktiivinen toteutusvaihe ja
vaihdoksen jälkeinen elämä.
Usein omistajanvaihdoksen yhteydessä puhutaan lähinnä aktiivivaiheesta, jossa tehdään arvonmääritystä, selvitetään veroasioita ja laaditaan sopimukset. Jos muut vaiheet jäävät huomiotta, voidaan pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vakavaa haittaa itse liiketoiminnalle.
Mitä näissä muissa vaiheissa tulisi ottaa huomioon? Sekä valmisteluvaihe että vaihdoksen jälkeinen elämä vaatii vaikeinta mahdollista tekemistä, puhumista asioista. Puhumista luopujan ja jatkajan odotuksista, oletuksista (joista suurimmat väärinkäsitykset yleensä syntyvät) ja tulevaisuuden visiosta vaihdoksen jälkeen. Puhumisen lisäksi on hyvä tehdä konkreettinen - jopa kirjallinen suunnitelma siitä, miten luopujan ja jatkajan välinen tiedonvaihto ja tuki jatkossa toimii.
Omistajanvaidos on parhaimmillaan kaunis soppa, jonka aineksia ovat kunnossa olevat paperit ja avoin keskustelu nykytilasta ja tulevasta. Tule kuuntelemaan to 11.4. klo 8-10, miten tämä soppa käytännössä keitellään ja maustetaan, lämpimästi tervetuloa!
Comments