Ennen neuvottelua hermostuttaa, niin kuuluu ollakin, koska neuvottelujen aihe on todennäköisesti tärkeä. Ettei neuvottelutilaisuus kuitenkaan sulaisi hermoiluun, näillä keinoilla voit valmistautua ja ottaa mukaan repullisen itsevarmuutta ja rauhallisuutta:
1. Päätä pohjahinta
Jos kyseessä on kaupallinen neuvottelu, laske tarkkaan ja päätä pohjahintasi etukäteen. Se on se hinta, jonka alle et mene, vaikka se tietäisi kävelemistä ulos neuvotteluista ilman kauppaa. Jos tinkikierros on edessä, voit rauhallisin mielin tulla vastaan siihen saakka kuin olet itse etukäteen päättänyt. Jos pohjahinta on tullut vastaan, kerrot suoraan, että tämän alemmas en mene, sitten tarjotaan ihan fyysisesti kättä kaupan päättämisen merkiksi. Tai kiität ja kävelet ulos pystypäin.
2. Anna periksi jostain
Neuvotteluvaiheessa sopimuksessa on usein auki vielä kohta tai kaksi. Mieti etukäteen, mikä on sinulle elintärkeää ja missä voit tulla vastaan. Aitoihin neuvotteluihin kuuluu, että kumpikin tulee jossain vastaan, muutoin kyseessä on sanelutilaisuus. Jos esimerkiksi et voi tulla vastaan ennakkomaksujen pienentämisessä, anna myöten viivästyssakkoprosentin puolikkaasta.
3. Intentio
Luo neuvottelulle mielessäsi selkeä tavoite, on se sitten kaupan kättely, seuraava tapaaminen, päivitetty tai laajennettu tarjous, lisäkauppa. Kun tavoite on kirkkaana mielessäni, alat toimia neuvottelussa sitä kohti kuin itsestään. Jos ei meinaa pysyä mielessä, kirjoita tavoite ylös vihkonkulmaan ja vilkaiset aina välillä, että meneehän tämä juttu nyt kohti sitä, mitä haluan.
4. Lue sopimus
Oikeasti, lue se sopimus ja kommentoi. Se kertoo kumppanille, että olet tosissasi ja kiinnostunut. Jos sopimussolmut tuntuvat hankalilta, lue seuraava blogipostaus aiheesta Sopimussolmut auki – 3 tärkeintä asiaa sopimuksessa.
Jos kaipaat neuvottelusparrausta tai muuta apua sopimusneuvotteluvalmisteluihin, ota yhteyttä minna.patosalmi@ferroplan.fi 040-5090771.
Kommentare