Jokainen tietää sen tunteen, kun juuri ennen esityksen alkua luennoitsijan PowerPoint-esityksen vasemmassa alareunassa vilahtaa teksti Slide 1 of 57. Tuska valtaa mielen, keho valuu penkinselkämystä myöten lattiaa kohti. Somekanavat ja kauppalaput kaivetaan vaivihkaa esiin.
Epätoivon tunnelma kruunautuu, kun esiintyjä ilmoittaa, että juttua on niin paljon, että menee varmaan yliajalle. Lisäksi ensimmäisen kalvon kohdalla hän sanoo kolmeen kertaan kertovansa siitä ja siitä aiheesta myöhemmin lisää.
Kalvosulkeiset ovat alkaneet.
Kukaan ei ansaitse 57 kalvon esitystä mistään aiheesta. On luennoitsijan vastuulla tehdä esityksestä sellainen, ettei se tunnu rangaistukselta. Sain mahtavan neuvon Confidentum Oy:n Sakari Oikariselta, joka kertoi, että minkä tahansa esityksen voi vetää läpi 3-4 kalvolla. Ja näin se tapahtuu:
Runko. Esitys jaotellaan kolmeen osaan, jotka ovat Epäilys, Tuomio ja Pelastus. Tämä on klassinen tapa esitellä mikä tahansa aihe. Jokainen osio esitellään yhdellä kalvolla. Tekniikka toimii myös teksteissä.
Esitysjärjestys. Esittele aina ensin se aihe, jonka takia sinut on pyydetty paikalle esiintymään. Näytä viimeisenä yksi kalvo, jossa kerrot itsestäsi ja yrityksestäsi. Näin kuulijoille jää paremmin mieleen sinulle tärkein asia.
Tarina. Kerro asiasi tarinan muodossa. Siis ihan niin, että aloitat: "Olipa kerran...". Ihmiset jaksavat kuunnella tarinoita, koska ne tempaavat mukaansa. Kertomus voi pohjautua vaikka kaupan kassajonossa syntyneistä ajatuksista. Nobelistiksi ei tarvitse tähdätä. Arkielämän stoorit ovat parhaita. Omat mokat erityisesti.
Harjoittele. Harjoittele esitys läpi yksinäsi pariin kertaan ja ota aikaa kellosta. Annetun ajan ylittäminen on epäkohteliasta ja epäammattimaista.
Esiinny itsevarmasti, vaikkei tuntuisi siltä, vaan niin kuin olisit valmistautunut juuri tähän esiintymiseen koko elämäsi. Anna palaa niin, että porukka putoaa penkeiltään muusta syystä kuin tylsyydestä. Esityksen jälkeen otat vastaan selkääntaputukset ja pyynnöt tulla esiintymään uudestaan. Go Go!
Comments