top of page
  • Writer's pictureminnapatosalmi

Pitäiskö tilata se, mitä haluat

Kesä ja loma, olivat ne sitten millaiset pätkät tai pitkät tahansa ovat ihan tuossa nurkalla, jolleivat jo täällä. Akkuja ladataan, vaikka aurinko ei porottaisikaan koko ajan paneeliin. Samalla, kun akut latautuvat, voi ajatella päissään esimerkiksi asennetta ja elämänohjeita, joilla tulevana syksynä aloitetaan alusta ja pistetään asiat järjestykseen. Tässä muutamia suosikkejani:


1. Aina, kun mietit, pitäisikö, silloin pitäisi. Tämän hienon ajatuksen opin kouluttaja Sanna Wikströmiltä useampi vuosi sitten ja se on jäänyt elämään mieleeni. Mieti, kuinka monta kertaa päivässä tulee ajateltua asioista aloittamalla, “Pitäiskö…”. Siellä se intuitio yrittää viestittää, että KYLLÄ PITÄISI, mutta kolmen nanosekunnin kuluttua järki iskee päälle ja sanoo, että “Älä viitti ees yrittää”. Ala vastata järjestelmällisesti itsellesi “Pitäisi” ja alkaa tapahtua. Esimerkkejä: Pitäiskö lähtee lenkille? Pitäiskö muuttaa ulkomaille? Pitäiskö soittaa kaverille? Pitäiskö kertoa asiakkaalle, missä kohtaa projektia ollaan menossa? Pitäiskö pyytää apua? Pitäiskö antaa hyvää palautetta? Pitäiskö auttaa tota mummoa? Pitäiskö alkaa laihdutuskuurille? Pitäiskö tehdä jotain?


2. Sitä saa, mitä tilaa. Tämä kuolematon lause vie meidät iskelmän ja politiikan maailmaan, mutta hitto, se pitää paikkansa. Oletko ikinä ajatellut, että voisit vain tilata elämääsi erilaisia asioita? Ei varmaan, mutta kokeilepa. Kun joutuu pohtimaan ajatuksen kanssa, mitä oikeastaan haluaa ja sanoo tilauksen ääneen tai kirjoittaa sen näkyville, alkaa alitajuisesti myös toimia niin, että tilaus siirtyy toimitusvaiheeseen. Ja sitten se tärkeä juttu: Tilaa ihmeessä vain parasta, mitä mieleen juolahtaa, koska kuka sinua tulee rajoittamaan sen suhteen, mitä itse haluat. Esimerkki: “Tilaan itselleni aurinkoisen kesäloman (yöllä voi joskus sataa), jonka aikana en hermostu lapsilleni ollenkaan, eivätkä hyttyset ja ampiaiset kiusaa minua yhtään!”


3. Jos haluat jotain, mene ja ota se. Onko tullut koskaan mieleen, että jos haluaa jotain, se on vain mentävä hakemaan? Kuulostaa radikaalilta, mutta on itse asiassa hyvin simppeliä ja ainoa keino yleensäkään saada mitään. Esimerkki: Pidin luentoa eräässä tilaisuudessa ja aloitin esityksen kikalla: Näytin Fazerin sinistä suklaalevyä yleisölle ja kysyin: “Kuka haluaa suklaata?”. Jengi katseli ihmeissään ympärilleen, joten toistin kysymykseni. Yksi – kaksi kättä nousi pystyyn varovasti. Kysyin jälleen: “Eikö kukaan halua tätä suklaata?” Joku sanoi varovasti: “Minä voisin ottaa sen”. Sitten totesin ääneen, että kun kerran kukaan ei halua suklaata, laitetaan se pois. Aivan luennon lopussa palasin asiaan. Juuri ennen sitä olin sivunnut aihetta Jos haluat jotain, mene ja ota se. Kysyin jälleen yleisöltä, kuka haluaisi suklaan. Heti ensi kysymällä yleisöstä pomppasi ylös yksi henkilö, käveli suoraan luokseni, ojensi kätensä ja sanoi kuuluvalla äänellä: “Minä haluan sen”. Raikuvien aplodien säestämänä hän palasi paikalleen levynsä kanssa. Meihin on iskostettu niin syvälle anteeksipyytävä “viitataan, kun on asiaa” -toimintamalli, että on päässyt unohtumaan se, millä asioita saadaan aikaiseksi.


On meistä itsestämme kiinni, miten suhtaudumme omaan elämäämme ja vallitseviin olosuhteisiin. Asioille voi aina tehdä jotain ja jos niille ei ole valmis tekemään mitään, toisenlaista lopputulosta on turha odottaa. Maailma todellakin on mahdollisuuksia täynnä, jos niihin haluaa tarttua. Suurin este itsellemme olemme me ja omat ajatuksemme.


Älä ole kateellinen, älä katkeroidu, älä uhraudu, älä pohdi, mitä muut ajattelevat. Ole rohkea ja pyri tekemään sitä, mitä eniten haluat. (Kyllä, sinun pitäisi nyt heti tilata juuri sitä, mitä sinä haluat).


Minä tilaan parhaan kesän teille kaikille, rakkaat lukijani! Nähdään ruudulla taas syksyllä ja tehdään siitä mahtava!
299 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page