Mainitsinko, että tykkään tarinoista? Enkä tarkoita vain Uppo-Nallea ja Muumipeikkoa, joita tahkottiin aikoinaan kotona iltaisin, vaan nimenomaan työelämässä käytettyjä tarinoita.
Ja kukapa ei niistä pitäisi! Löysin aikoinani John Kotterin ja Holger Rathgeberin kirjoittaman pingviinitarinan Jäävuoremme sulaa. Vuonna 2009 julkaistu kirja on alati muuttuvassa maailmassa aina vain ajankohtaisempi.
Kirjan pääpointti on muutoksen ja menestymisen hallinta kaikissa olosuhteissa. Koska tilastojen mukaan jopa 80 prosenttia kaikista organisaatioissa tehdyistä muutoksista epäonnistuu, tähän olisi monen meistä syytä tutustua tarkemmin.
Tarina etenee pingviiniyhteisön keskellä, jossa Fred-niminen pingviini huomaa kotijäävuoren sulavan uhkaavasti. Fred saa vakuutettua Alice-pingviinin vaaran todellisesta tilasta ja yhdessä yhteisön johtajapingviinin kanssa he lähtevät viemään vakavaa viestiä eteenpäin. Tavoitteena on saada koko populaatio ymmärtämään tilanne ja toimimaan tulevaisuudessa niin, että vaara voitaisiin välttää.
Jokainen, joka on koskaan vienyt muutosta eteenpäin organisaatiossa, tietää, ettei se ole helppoa, eikä nopeaa. VAROITUS, JUONIPALJASTUS! Kirjan tarina päättyy onnellisesti ja muutoksesta seuraa suoranainen menestys. Muutoksen läpivieminen ei vaadi monimutkaisia prosesseja, vaan lähinnä ihmisten (pingviinien) ottamista ihmisinä (pingviineinä) ja pitkäjänteistä, hellittämätöntä työtä ja uskoa omaan tekemiseen.
Tarina pohjaa Kotterin kahdeksan kohdan muutoksen kiihdyttämisen vaiheeseen:
Saa aikaan kiireen tunne: “Meillä on kesään asti aikaa, kunnes jäävuori sulaa”.
Kokoa ryhmä, joka lähtee viemään muutosta eteenpäin: nimeä vastuuhenkilöt, että tiedetään, mikä on kenenkin vastuulla.
Kehitä muutokselle visio ja strategia.
Selvitä visio ja myy se muille: toista viestiä jatkuvasti.
Valtuuta toiset toimimaan.
Kehitä lyhyen aikavälin voittoja: saa aikaan muutama näkyvä onnistuminen nopeasti.
Älä luovuta milloinkaan!
Luo uudenlainen kulttuuri: todista uusien käytänteiden ja tapojen hyödyt ja toimivuus, aluksi vaikka pienilläkin teoilla.
Niille, joita lukeminen ei järin innosta, kerron ilouutisen: kirjassa on vain 137 sivua, joista niistäkin melkein 40 pohjustusta ja muuta lisämateriaalia tarinaan liittyen. Lisäksi iso teksti ja runsas pingviiniaiheinen kuvitus takaavat sen, että kirjan lukaisee noin tunnissa.
Tarina vie mennessään, mutta ei niin pahasti, ettei koko ajan voisi peilata oman organisaationsa pingviinejä: kuka on selkeä johtaja, kuka viimeiseen asti luotettava, kuka on kuuntelija, analysoija, organisoija tai asioiden toimeenpanija. Parasta tarinassa on se, että jokainen tyyppi löytää siitä tärkeän paikkansa: jokaiselle on tilaa muutoksessa!
Comments